Sabtu, 06 Februari 2010

KANDUNGAN KOLESTEROL DALAM MAKANAN

KANDUNGAN KOLESTEROL DARI PER 10 GR MAKANAN

NO.

Nama Makanan (per 10 gr)

Kolesterol (mg)

Kategori

1

Putih Telor Ayam

0

sehat

2

Teripang

0

sehat

3

Ubur-ubur

0

sehat

4

Susu Sapi non fat

0

sehat

5

Daging ayam pilihan tanpa kulit

50

sehat

6

Daging bebek pilihan tanpa kulit

50

sehat

7

Ikan sungai

55

sehat

8

Daging sapi pilihan tanpa lemak

60

sehat

9

Daging babi pilihan tanpa lemak

60

sehat

10

Daging kelinci

65

sehat

11

Daging kambing tanpa lemak

70

sehat

12

Ikan ekor kuning

85

sehat

13

Daging asap

98

sekali-sekali

14

Iga sapi

100

sekali-sekali

15

Iga babi

105

sekali-sekali

16

Daging sapi

105

sekali-sekali

17

Burung dara

110

sekali-sekali

18

Ikan bawal

120

sekali-sekali

19

Daging sapi berlemak

125

sekali-sekali

20

Gajih sapi

130

hati-hati

21

Gajih kambing

130

hati-hati

22

daging babi berlemak

130

hati-hati

23

Keju

140

hati-hati

24

Sosis Daging

150

hati-hati

25

Kepiting

150

hati-hati

26

Udang

160

hati-hati

27

Kerang/siput

160

hati-hati

28

Belut

185

berbahaya

29

Santan kelapa

185

berbahaya

30

Gajih babi

200

berbahaya

31

Susu Sapi

250

berbahaya

32

Susu sapi cream

280

berbahaya

33

Coklat/cacao

290

berbahaya

34

Mentega

300

berbahaya

35

Jeroan sapi

380

berbahaya

36

Jeroan babi

420

berbahaya

37

Tiram

450

berbahaya

38

Telor ayam

500

berbahaya

39

Jeroan kambing

610

berbahaya

40

Cumi-cumi

1170

pantang

41

Kuning telor ayam

2000

pantang

42

Otak sapi

2300

pantang

43

Otak babi

3100

pantang

44

Telor burung puyuh

3640

pantang

Kolesterol normal dalam darah 160-200 mg

0 komentar:

Posting Komentar